Din caiete

Mainile tale raman putin pe faleza, pe balustrada falezei care ingheata si apoi mainile sunt reci. Te doare cand le desclestezi. Mare de apa, mare de gheata. Daca ar fi posibil sa schimbi sensul cuvintelor imediat ce sunt eliberate, zamislite, inainte sa se izbeasca de garduri, sa se strecoare printre ridurile pamantului, sa cada din ceruri, sa alunece din fata celor care nu vor sa le primeasca. Daca iti intelegi credinta, poti sa mergi pe mare fara ca cioburile sa te mangaie cu coltii lor si sa-ti intre printre ganduri.

Te transformi cu fiecare cuvint rostit. Mergi iarna. Te intorci si luna e in fata ta. Goala si neteda ca ochiul care nu mai are trecut. Asa? Dreptunghiuri cenusii desenate pe coli de vazduh opac. Litere strambe de copii. Nuante, rasuciri. Lumina tare.

Nimicnicie. In intuneric decupezi cu foarfeca privirii forme, trasezi conturul literelor in negru mat si stralucitor. Cai rupte, pline de zdrentele posibilitatilor. Cuvinte fanate. O poveste cu pasari calatoare, oameni cu pieptul de lemn si un pat de fier si tabla batuta. Si multa tacere ascutita, cu gheare de aer. Daca ai fi invatat sa gasesti soarele.

Un copil care se loveste si nu stie sa planga. Intr-o padure de dafini numele este semnul sau prevestirea.

Cand dormi, vrei sa visezi cuvinte tari, care sa rastoarne copacii si sa zdruncine pietrele. Inaripate in alb-negru. Inchide ochii si incearca sa mergi drept, sa nu te abati din drum, sa treci pe langa sferele negre stralucitoare si pe langa cuvintele in limba daca.

Formeaza propozitii cu urmatoarele cuvinte: zadar, Dunare, dorinta, Baragan. Intrebari taiate pe vecie.

 Apropiere stralucitoare in partea de nord a cerului de noapte; de fapt, lumina care uneste corpurile de stea e la fel de indepartata si de greu de atins ca intotdeauna, iluzie stelară. Atunci inseamna ca tie si celorlalti pamanteni vi se dubleaza steaua pe cer. Si daca intinzi mainile, copacii zamislesc pasari cu ochii intredeschisi si le dau drumul in lume, libere de rautatea pamantului.

 Pasari mari de tabla neagra, penele lor mate sunt amestecate cu monede de argint. Fug de cer fara sa stie ca lumea s-a inversat si inaltarea e cadere. Karuta inseamna inger. Roti mari de tabla asculta rugaciunile si asteapta deschiderea pamantului lacom de fiinte si iertator de flori. Nu uita sa dezlegi mainile ca sa poata dezveli intunericul. Cuvinte fantastice, facute din silabe stralucitoare si cratime de argint vechi, stinse de perdele de apa. Linii de lumina care formeaza un tipat vizual, atragator ca un abis.

Zile si nopti egale. Dumnezeul din fiecare fir de praf. De ziua pasarilor, florile de pamant invie, cantecul de cuc se amesteca cu cenusa de frunze, spatiu curat, raze de tamaie. Invingerea sarpelui.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s